Terapia cu sare a existat din timpuri îndepărtate, iar sarea a fost utilizată de-a lungul istoriei în tot felul de moduri: ca ingredient de gătit obișnuit, pentru deszăpezirea drumurilor iarna, ca și conservant și chiar ca monedă de schimb în secolele trecute.

Sarea este unul dintre ingredientele esențiale care susține viața. Ea a fost utilizată, de asemenea, în diferite proceduri terapeutice de vindecare, incluzând soluții saline, nebulizatoare, scruburi de piele, băi cu sare etc.

În societatea modernă, datorită inovațiilor tehnologice, a aparut un alt aspect al terapiei cu sare în care principalul beneficiu pentru sănătate vine din calitatea sării de a absorbi umezeala. Se numește terapia cu sare uscată și este cunoscută și sub denumirea de Haloterapie.

Astăzi, Haloterapia este prezentă în toată Europa, Asia, Australia, Marea Britanie, Canada, Statele Unite și alte zone ca o alternativă naturală și complementară de îmbunătățire a stării de bine generale, a problemelor respiratorii, afecțiuni ale pielii, detoxifiere, performanță atletică și multe altele.

Există facilități și întreprinderi specifice în întreaga lume care sunt concentrate exclusiv pe furnizarea de terapie cu sare uscată. Ele sunt adesea menționate sub denumirea de camere saline, peșteri de sare, grote de sare.

Tipurile de afaceri existente care oferă terapie cu sare uscată sunt:

  • stațiunile
  • centrele de wellness
  • studiourile de yoga
  • spa-urile
  • cluburile de fitness
  • chiropractorii și acupunctorii
  • alte activități benefice pentru sănătate .

Istoria haloterapiei

Beneficiile uimitoare ale terapiei cu sare au apărut pentru prima dată la mijlocul anilor 1800, când Felix Bochkovsky – fizician polonez – a făcut observația că muncitorii din minele de sare au suferit rar de răceli, afecțiuni respiratorii sau pulmonare. Bochkovsky atribuie acest lucru aerosolului cu sare care este inhalat zilnic. Persoanele cu astm, alergii și alte probleme respiratorii au început să se orienteze spre minele de sare și astfel s-a născut terapia în mina cu sare.

Astăzi, tehnologia modernă ne permite să vă aducem beneficiile unei mine de sare. Terapia cu sare este o soluție naturală neinvazivă, fără medicamente, fără substanțe chimice.

De ce funcționează terapia cu sare?

Terapia cu sare are trei caracteristici principale:

Sarea uscată este super absorbantă, este antiinflamatoare și anti-bacteriană.

Cum obținem aerosolii salini?

Sarea pură este uscată, încălzită, măcinată și strivită în micro-particule fine de către un aparat de înaltă performanță denumit halogenator (sau generator de aer salin), care mai apoi dispersează aceste micro-particule în camera de sare. În timpul unei sesiuni (ședinte) tipice, micro-particulele de sare intră adânc în sistemul respirator, precum și în piele, astfel sarea uscată absoarbe tot excesul de mucoase, alergeni și elemente străine din sistemul respirator, deschide căile respiratorii restrânse și opreste răspândirea bacteriilor și virusurilor.